دلمه برگ مو یک غذای خوشمزه با اصول سنتی است که از لپه، برنج و سبزیهای تازه تهیه میشود. این دستور العمل جزئیات دقیق فرآیند تهیه دلمه برگ مو را ارائه داده و نکات مفیدی را برای بهبود طعم، تردی و عطر این غذا ارائه کرده است.
فهرست محتوا

مواد لازم برای ۴ نفر
مواد لازم | مقدار لازم | |
---|---|---|
1 | برنج | ۲ لیوان |
2 | لپه | ۱۰۰ گرم |
3 | سبزی دلمه | ۲۰۰ گرم |
4 | پیاز | ۱ عدد |
5 | گوشت چرخ کرده | ۲۰۰ گرم |
6 | شکر | ۲ قاشق غذاخوری |
7 | سرکه | نصف لیوان |
8 | برگ مو | به تعداد کافی |
9 | نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
زردچوبه و روغن | به مقدار کافی |
طرز تهیه
مرحله اول:
برای تهیه دلمه خوشمزه برگ مو، ابتدا لپهها را ۲ ساعت قبل از پخت در یک کاسه میریزیم و تا سطح لپهها آب میریزیم، اجازه میدهیم تا خیس بخورد و نفخ آن از بین برود. سپس لپهها را در صافی میریزیم، آبکش میکنیم و در قابلمه میریزیم.
مرحله دوم:
حالا ۲ لیوان آب به آن اضافه میکنیم و ابتدا حرارت را زیاد میکنیم تا آب به جوش بیاید. سپس شعله را ملایم میکنیم تا لپهها کاملاً بپزند. پس از پخت، لپهها را در صافی میریزیم و منتظر میمانیم تا آب اضافهاش کاملاً خارج شود.
مرحله سوم تهیه دلمه برگ مو:
تا زمان پخت لپهها، برای آمادهسازی دیگر مواد دلمه وقت داریم. ابتدا سبزیهای دلمه را (شامل پیازچه، مرزه، شوید، نعناع، جعفری، ترخون یا هر سبزی معطر دلخواه دیگر) پاک کرده و میشوییم، سپس در آبکش میریزیم.
مرحله چهارم:
بعد از پهن کردن یک پارچه، سبزیها را روی آن میریزیم و اجازه میدهیم تا کاملاً خشک شوند. سپس سبزیها را روی تخته آشپزخانه خرد میکنیم، نه خیلی ریز و نه خیلی درشت، تا عطر سبزیها در دلمه حفظ شود.
مرحله پنجم:
برنج را در کاسه میریزیم و روی آن آب میریزیم، اجازه میدهیم تا کمی خیس بخورد. قابلمهای را تا نصفه آب میریزیم، کمی نمک اضافه میکنیم، و روی حرارت زیاد قرار میدهیم تا زودتر آب به جوش بیاید.
مرحله ششم:
زمانیکه آب در حال جوشیدن است، برنج را بشویید، آب آن را خالی کنید و داخل قابلمه آب در حال جوش بریزید. مقداری هم بزنید تا دانههای برنج به هم نچسبند و به مدت ۶ دقیقه بپزد و کمی نرم شود.
مرحله هفتم:
برای بررسی آمادگی برنج، یک دانه از آن را لای دندان تست میکنیم. اگر اطراف برنج کاملاً نرم شده و مغز آن کمی گیر داشته باشد، برنج آماده است. حالا برنج را آبکش میکنیم و کنار میگذاریم.
مرحله هشتم:
پیاز را پوست بگیرید، بشویید و روی تخته آشپزخانه نگینی ریز خرد کنید. سپس تابه را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و کمی روغن داخل آن میریزیم. اجازه میدهیم تا روغن کمی داغ شود. سپس پیازها را داخل تابه میریزیم و تفت میدهیم.
مرحله نهم:
سپس کمی زردچوبه به آن اضافه میکنیم و خوب تفت میدهیم. گوشت چرخکرده را نیز اضافه کرده و کمی فلفل سیاه و نمک روی آن میپاشیم. مداوم تفت میدهیم تا گوشت کاملاً تغییر رنگ دهد و کمی سرخ شود. سپس تابه را از روی شعله برمیداریم.

مرحله دهم تهیه دلمه برگ مو:
حالا سبزی خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید. بعد، لپههای پخته شده و برنج را اضافه کرده و کمی زردچوبه، نمک و فلفل سیاه روی کل مواد بپاشید. با قاشق آرام مواد را زیر و رو کنید و کنار بگذارید.
مرحله یازدهم:
در قابلمهای که برگ موها راحت در آن جابهجا میشوند، تا نصف آب میریزیم و روی حرارت زیاد قرار میدهیم تا زودتر به جوش بیاید. کمی نمک داخل آب میریزیم و برگ موها را داخل آب در حال جوش میریزیم. بعد از یک دقیقه از داخل آب بیرون میآوریم و در آبکشی میگذاریم.
مرحله دوازدهم:
سپس کمی آب سرد روی آنها میگیریم و صبر میکنیم تا آب اضافه آنها خارج شود. این کار باعث میشود که برگ موها کمی نرم شوند. بعد یک عدد از برگ موها را روی تخته آشپزخانه قرار میدهیم و به اندازه یک قاشق پر از مواد دلمه وسط برگ مو میریزیم.
مرحله سیزدهم:
اگر برگها کوچک بودند میتوانید از دو عدد برگ مو کنار هم استفاده کنید. اطراف آن را تامیزنیم تا به شکل یک مربع یا با اصطلاح “بقچه” تبدیل شود. قابلمهای که برای پخت دلمه تدارک دیدهایم را کنار دستمان قرار میدهیم و کمی روغن کف آن میریزیم.
مرحله چهاردهم:
کف قابلمه را با برگ مو کاملاً بپوشانید. دلمههای پیچیده شده را منظم کف قابلمه بچینید. روی دلمه برگ موها را نیز با برگ مو کاملاً بپوشانید و یک پیشدستی روی برگها قرار دهید.
مرحله پانزدهم:
دو لیوان آب و ۱/۲ روغن را با هم مخلوط میکنیم. سپس مخلوط را روی مواد میریزیم و روی حرارت قرار میدهیم تا به مدت ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه دلمهها بپزند. پس از گذشت زمان اشارهشده، ۱/۲ لیوان سرکه و شکر را در شیرجوش میریزیم و روی حرارت قرار میدهیم و آرام هم میزنیم تا شکر کاملاً در سرکه حل شود و از روی حرارت برمیآوریم.
مرحله شانزدهم:
حال برگ روی دلمهها را کمی بجویید و تست کنید تا اگر کاملاً پخته شده بودند، مخلوط سرکه و شکر را روی دلمهها بریزید. اجازه دهید تا ۳۰ دقیقه دیگر بجوشند و مزه دار شوند. در پایان دلمه برگ موها را در ظرف مورد نظر بچینید و نوشجان کنید.
نکات طرز تهیه دلمه برگ مو
- برای ایجاد طعم ملس، معروفترین چاشنی برای دلمه برگ مو، سکنجبین است. اگر مطابق دستور بالا دلمههای خود را تهیه کنید، طعم آن به شربت سکنجبین شباهت خواهد داشت؛ زیرا از شکر هم استفاده شده است.
- برای تردتر شدن دلمه، پس از پخت، آنها را درون یک ظرفِ مناسبِ مایکروویو قرار دهید.
- برای بهبود عطر و طعم دلمه، از سبزیهای تازه و بدون ساقه استفاده کنید. هنگام پاک کردن سبزیها، ساقههای آنها را دور بیاندازید و فقط از برگهای تازه استفاده کنید.
امتیاز کاربران:
( )