طرز تهیه ترشی لیته خانگی (با تمام فوت و فن‌ها و روش‌های مختلف)

شهریور 1403 4 دقیقه

ترشی لیته یکی از ترشی‌های محبوب ایرانی است که با استفاده از بادمجان و سبزیجات معطر تهیه می‌شود. این ترشی با طعم و عطر خاص خود می‌تواند به سفره‌های شما طعمی متفاوت و خوشمزه ببخشد. در این مطلب، به شما تمامی مراحل تهیه ترشی لیته خانگی را با ذکر روش‌های مختلف و نکات کلیدی ارائه می‌دهیم.

ترشی لیته خانگی
Photo by zhuann

مواد لازم برای تهیه حدود ۲ تا ۳ لیتر ترشی لیته

#مواد لازممقدار لازم
1بادمجان۱ کیلوگرم
2فلفل سبز تند۲ تا ۳ عدد (بسته به ذائقه)
3هویج۳ عدد متوسط
4سیر۱۰ حبه
5سبزی ترشیشامل نعناع، مرزه، ترخون (مجموعاً ۱ لیوان)
6فلفل دلمه‌ای قرمز۱ عدد بزرگ
7گل‌کلم۲۰۰ گرم
8خیار۲ عدد
9سرکه سفیدبه میزان لازم
10نمک و زردچوبهبه مقدار کافی
11تخم گشنیز۱ قاشق غذاخوری
12سیاه‌دانه یا کنجد۱ قاشق غذاخوری (اختیاری)
13ادویه ترشی۱ قاشق غذاخوری (ترکیبی از دارچین، جوز هندی، و میخک)

آماده‌سازی بادمجان برای ترشی لیته خانگی

بادمجان‌ها را می‌توان به دو روش آماده کرد:

کباب کردن بادمجان برای ترشی لیته خانگی

بادمجان‌ها را شسته و به صورت درشت برش دهید. سپس آنها را روی گریل، سیخ یا شعله مستقیم گاز کباب کنید. این روش باعث می‌شود که بادمجان‌ها طعم دودی و کبابی به خود بگیرند و پوست آنها به راحتی جدا شود. پس از کباب شدن، بادمجان‌ها را درون کیسه پلاستیکی قرار دهید تا به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه خنک شود و پوست آن به راحتی کنده شود. این روش علاوه بر بهبود طعم بادمجان، باعث می‌شود که بافت آن نیز نرم و لذیذ شود.

بخارپز کردن بادمجان برای ترشی لیته خانگی

بادمجان‌ها را شسته، پوست بگیرید و به قطعات درشت خرد کنید. آنها را در بخارپز قرار دهید تا به خوبی نرم شوند. این روش باعث می‌شود بادمجان‌ها به صورت یکنواخت پخته شده و تلخی آنها کاهش یابد. پس از بخارپز کردن، بادمجان‌ها را به خوبی فشار دهید تا آب اضافی آنها گرفته شود و سپس خرد کنید. این روش مناسب برای زمانی است که می‌خواهید بادمجان‌ها بدون تغییر زیادی در طعم اصلی خود، به صورت نرم و بدون تلخی آماده شوند.

آماده‌سازی سبزیجات برای ترشی لیته خانگی

هویج، گل‌کلم، خیار و فلفل دلمه‌ای را به صورت نگینی خرد کنید و فلفل‌های سبز تند را ریز خرد کنید. سیرها را پوست گرفته و له کنید. این سبزیجات را می‌توان به صورت خرد شده یا ریز شده به مخلوط ترشی لیته خانگی اضافه کرد. استفاده از سبزیجات تازه و با کیفیت در این مرحله باعث می‌شود که ترشی شما طعمی تازه و خوشمزه داشته باشد.

ترکیب مواد و آماده‌سازی ترشی لیته خانگی

بادمجان‌های آماده شده را با بقیه مواد خرد شده (هویج، فلفل دلمه‌ای، خیار، گل‌کلم و سیر) مخلوط کنید تا ترکیبی یکدست به دست آید. سرکه را روی مواد بریزید تا کاملاً مواد را پوشش دهد و نمک، زردچوبه، تخم گشنیز و ادویه ترشی لیته خانگی را اضافه کنید. مواد را به خوبی مخلوط کنید تا طعم‌ها به خوبی ترکیب شوند. در این مرحله، می‌توانید مقداری از مواد را بچشید و میزان نمک و ادویه را طبق ذائقه خود تنظیم کنید. اضافه کردن مواد معطر مانند تخم گشنیز و سیاه‌دانه می‌تواند به ترشی طعمی خاص و دلپذیر ببخشد.

استریل کردن شیشه‌ها و نگهداری ترشی لیته خانگی

شیشه‌های مورد استفاده برای نگهداری ترشی لیته خانگی را به مدت ۱۰ دقیقه در آب جوش استریل کنید و سپس کاملاً خشک کنید. مواد ترشی را داخل شیشه‌های استریل شده بریزید و مطمئن شوید که سرکه تمام مواد را پوشانده باشد. شیشه‌ها را محکم ببندید و در جای خنک و تاریک به مدت ۲ تا ۳ هفته نگهداری کنید تا ترشی جا بیفتد و طعم‌ها به خوبی ترکیب شوند. این مرحله به ترشی کمک می‌کند تا طعم‌ها به خوبی در هم ادغام شده و ترشی شما خوشمزه و آماده مصرف شود.

نکات کلیدی برای تهیه ترشی لیته خانگی

  • جلوگیری از کپک زدن: از استریل کردن کامل شیشه‌ها و پوشش کامل مواد با سرکه اطمینان حاصل کنید. این کار به ماندگاری بهتر ترشی کمک می‌کند و از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند.
  • تنظیم طعم: می‌توانید مقدار سرکه، نمک و ادویه‌ها را بر اساس ذائقه خود تنظیم کنید. اضافه کردن ادویه‌های معطر به ترشی می‌تواند طعم آن را بهبود بخشد.
  • نگهداری صحیح: ترشی‌ها باید در محل خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شوند تا ماندگاری بهتری داشته باشند و طعم بهتری پیدا کنند.

پیشنهاد سرو ترشی لیته خانگی

ترشی لیته خانگی را می‌توانید به عنوان چاشنی در کنار غذاهایی مانند لوبیاپلو، عدس‌پلو، خوراک بادمجان و انواع کباب‌ها سرو کنید. این ترشی می‌تواند به‌عنوان یک افزودنی خوشمزه و عطرآگین به غذای شما اضافه شود و طعم‌ها را به خوبی ترکیب کند.

درحال ارسال...

امتیاز کاربران:

4 (1 رأی)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا