گیاه کاسنی یک گیاه علفی است که از ویتامینها و مواد معدنی مفید فراوانی برخوردار است. از میان این مواد مغذی، میتوان به ویتامین C، ویتامین E، اسید فولیک، آهن و زینک اشاره کرد. خواص کاسنی به حدی فراوان است که باعث شده است که این گیاه را به عنوان یک گیاه جادویی یاد کنند. تاکید میشود که میتواند در ارتقاء سلامتی تاثیرگذار باشد. کاهش وزن، حمایت از سلامت گوارشی، کاهش اضطراب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی از جمله مزایایی هستند که میتوان برای نام برد.
فهرست محتوا

در این مقاله، میخواهیم شما را با خواص کاسنی و خصوصیات درمانی این گیاه آشنا کنیم.
کاسنی چیست؟
کاسنی یک گیاه مدیترانهای است که برای تهیه انواع سالاد و نیز درمان برخی از بیماریها به کار میرود. این گیاه در شرایط مختلف به خوبی رشد میکند. در اروپا به طور عمومی در امتداد جادهها یافت میشود. اگر چه کاسنی اصالتاً از اروپاست، امروزه در مناطق متعددی از جهان، از جمله آمریکا، به فراوانی یافت میشود.
برگها، جوانهها و ریشه کاسنی دارای فواید بسیاری هستند و در فرهنگهای مختلف، برگهای کاسنی به عنوان یک جایگزین برای اسفناج مورد استفاده قرار میگیرند. از ریشه کاسنی میتوان پودر تهیه کرده و از آن به عنوان جایگزین قهوه استفاده کرد. چندین قرن است که کاسنی به عنوان یک راهکار درمانی گیاهی برای متعددی از بیماریها به کار میرفته و این کاربردها به خاطر خواص کاسنی تا به امروز ادامه داشته است.
40 درصد این گیاه از اینولین تشکیل شده است که یک الیگوساکارید (نوعی فیبر کربوهیدراتی) است. کاسنی همچنین حاوی ترکیبات مفید دیگری مانند پلی فنول ها است.
کاسنی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی معمولی پخته و خورده می شود یا به چای و سایر نوشیدنی ها تبدیل می شود. مردم همچنین از آن به عنوان یک مکمل غذایی و افزودنی غذایی استفاده می کنند. عصاره کاسنی از ریشه و یا قسمت های هوایی گیاه می آید و می تواند به صورت پودر، مایع یا کپسول باشد.
از دیگر خواص کاسنی میتوان به این مورد اشاره کرد که این گیاه، یک منبع فوق العاده از فیبر پری بیوتیک است و به همین دلیل می تواند برای هضم، مدیریت وزن، سلامت قلب و رفاه کلی بسیار مفید باشد. همچنین منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها است.

فواید ریشه کاسنی
منبع عالی فیبر پری بیوتیک
اکثر غذاهای طبیعی مانند میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات حاوی فیبر هستند. حتی اگر بدن شما آن را هضم نمی کند، فیبر یک ماده مغذی قدرتمند است که سیستم گوارشی برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد. دو نوع فیبر مختلف وجود دارد و هر دو نقش اساسی در ترویج یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم دارند.
اولین نوع، فیبر محلول است (که نوع اولیه موجود در ریشه کاسنی است). فیبر محلول در آب حل می شود و به کند شدن هضم، حذف کلسترول و افزایش سطح قند خون پایدار کمک می کند.
نوع دوم، فیبر نامحلول است. این فیبر به حرکات منظم روده کمک میکند و با ایجاد احساس سیری طولانیتر پس از خوردن غذا، در کنترل وزن نقش دارد. بسیاری از غذاهای پر فیبر دارای ترکیبی از هر دو نوع فیبر هستند. رژیم های غذایی سرشار از فیبر با کاهش خطر ابتلا به سرطان، دیابت، چاقی و بیماری های قلبی عروقی، سلامتیتان را یک پله بالاتر میبرند.
اینولین نوع خاصی از فیبر محلول است. غذاهایی مانند موز، پیاز و گندم حاوی اینولین هستند، اما کاسنی دارای غلظت فوقالعاده بالایی از آن است. اینولین توجه زیادی را به خود جلب می کند زیرا یک “پری بیوتیک” است، به این معنی که فیبر رژیمی است که باعث تغذیه و رشد باکتری های سالم در روده ما می شود، که به هضم سالم و سیستم ایمنی قوی تر کمک می کند.
جایگزین قهوه
مطالعات نشان می دهد که بزرگسالان آمریکایی بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز مصرف می کنند که حدود 90 درصد آنها حداقل یک بار در روز نوعی کافئین مصرف می کنند. این محبوب ترین داروی انتخابی آمریکا است. حتی نسخه های بدون کافئین نیز مقادیر کمی کافئین در خود دارند. متاسفانه، کافئین می تواند علائم استرس را در بدن تشدید کند. مطالعهای در سال 2006 که توسط Pharmacology Biochemistry and Behavior منتشر شد، گزارش داد که شرکتکنندگانی که به طور مکرر کافئین مصرف میکردند، افزایش قابلتوجهی در سطوح کورتیزول نشان دادند که میتواند باعث سطوح بالاتر استرس و مسائل دیگر شود.
برخی از مردم اثرات کافئین را دوست دارند. اما برای کسانی که به دنبال کاهش مصرف کافئین خود هستند، ریشه کاسنی بوداده یک جایگزین عالی برای قهوه است. «قهوه کاسنی» یکدست و خامهای است، و طعمی غنی، خاکی و قهوهمانند دارد. همچنین شباهت های بسیاری به قهوه همتای خود بدون اثرات نامطلوب نوشیدنی های قهوه کافئین دار دارد.
ضد التهاب بودن؛ از دیگر خواص کاسنی
عصاره ریشه کاسنی دارای ترکیباتی است که به نام پلی فنول شناخته می شوند. پلی فنول ها مواد شیمیایی گیاهی موجود در منابع غذایی طبیعی گیاهی هستند که خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارند. آنها به خنثی کردن رادیکال های آزاد در بدن کمک می کنند. اگر رادیکال های آزاد تحت کنترل نباشند، می توانند باعث التهاب و حتی تخریب بافت شوند. پلی فنول ها برای کاهش التهاب در بدن حیاتی هستند. این مهم است زیرا التهاب ریشه بسیاری از بیماریها است. هنگامی که سطح التهاب بدن خود را کاهش می دهید، شانس ابتلا به انواع مشکلات سلامتی اضافی را کاهش می دهید.

خواص کاسنی برای سلامت قلب
اینولین، فیبر موجود در ریشه کاسنی، نه تنها برای سلامت دستگاه گوارش مفید است. مطالعات نشان می دهد که اینولین همچنین توانایی کاهش سطح کلسترول LDL یا کلسترول “بد” را در بدن دارد. کلسترول LDL یکی از دلایل اصلی فشار خون بالا است، زیرا تحت شرایط خاص، با اتصال به شریان ها و وریدها از جریان خون جلوگیری می کند. به نوبه خود، جریان خون آزادانه در سراسر بدن را دشوارتر می کند. وقتی سرخرگ ها و سیاهرگ ها گرفته شوند، خطر حملات قلبی و سکته افزایش می یابد.
کمک به کاهش وزن
گفتیم که کاسنی منبع غنی از فیبر رژیمی است. فیبر به مدیریت سالم و طبیعی وزن و کاهش وزن کمک میکند، زیرا شما را سریعتر سیر میکند و هضم را روان نگه میدارد. همچنین می تواند به کاهش اشتها کمک کند. فیبر اینولین دارای کیفیت منحصر به فردی است که به تنظیم گرلین کمک می کند. گرلین یک اسید آمینه است که احساس گرسنگی و جستجوی غذا را تعدیل می کند. مطالعهای که توسط Obesity Research انجام شد به این نتیجه رسید که با کاهش تولید گرلین در بدن، افراد کمتر دچار پرخوری میشوند.
خواص کاسنی برای بهبود پوست
جوشهای بسیاری که بر روی صورت ظاهر میشوند، ممکن است ناشی از عواملی مانند گرمی، حرارت و یا آلودگی خون باشند. تمام این پدیدهها به یک عامل مشترک، یعنی کبد، برمیگردند. به همین دلیل، تصفیه کبد و تنظیف خون از عوارض گرفتاریهای مختلف پوستی جلوگیری میکند. با پاک شدن کبد، پوست نیز شفاف، بدون لک و جوش خواهد شد. از این رو، کاسنی به عنوان بهترین راه درمانی برای تصفیه کبد و بهبود جلوه پوستی معرفی میشود.
استفاده از عرق کاسنی به منظور ترمیم و شادابی پوست و همچنین پیشگیری از جوشهای صورت نیز با تأثیر قابل توجهی همراه است. میتوان روزانه ۳ لیوان از مخلوطی شامل عرق کاسنی و شاهتره (نسبت ۲ به ۱) را قبل از هر وعده غذایی مصرف کرد. این ترکیب نه تنها به پوست شما نشاط و شادابی میبخشد، بلکه به کاهش جوشهای صورت نیز کمک میکند.
مقدار مصرف و عوارض احتمالی
ریشه کاسنی برای قرن ها برای اهداف آشپزی و دارویی استفاده می شود و به طور کلی برای اکثر مردم بی خطر است. با این حال، فیبر آن ممکن است باعث ایجاد گاز و نفخ در صورت مصرف زیاد شود.
اینولین که در غذاهای بسته بندی شده یا مکمل ها استفاده می شود، گاهی اوقات از نظر شیمیایی تغییر می یابد تا شیرین تر شود. اگر اینولین اصلاح نشده باشد، معمولاً به آن “اینولین بومی” می گویند. مطالعات نشان می دهد که اینولین بومی ممکن است بهتر از انواع دیگر تحمل شود و منجر به تعداد کمتری از گاز و نفخ شود.
در حالی که 10 گرم اینولین در روز یک دوز استاندارد برای مطالعات است، برخی تحقیقات تحمل بالاتری را برای اینولین بومی و تغییر یافته پیشنهاد می کنند.
هنوز هیچ دوز رسمی توصیه شده برای فیبر ریشه کاسنی ایجاد نشده است. اگر می خواهید آن را به عنوان مکمل مصرف کنید، بهتر است از قبل با پزشک یا متخصص مشورت کنید.
مضرات کاسنی
اگر چه میتوان مزایای فراوانی برای این گیاه برشمرد، اما در صورت بارداری مصرف بیش از حد آن غیرمجاز است، زیرا ممکن است موجب خونریریزی گردد و احتمال سقط جنین غیرعمدی را افزایش دهد. با توجه به این که مصرف فرآورده های این گیاه موجب انقباض عضلات رحمی میشود، مصرف عرق کاسنی در بارداری احتمال زایمان زودرس را تقویت میکند. اگرچه تحقیقات در این زمینه کافی نیست اما همان تحقیقات نشان میدهد که در دوران شیردهی نیز مصرف بیش از حد آن ممنوع میباشد زیرا مواد موجود در این گیاه از طریق شیر مادر به کودک منتقل میشود.
مصرف بلند مدت فرآورده های این گیاه، موجب تخریب عروق شبکیه میشود، علاوه بر این مصرف طولانی مدت فرآوردههای این گیاه موجب افت فشار خون و افزایش ترشحات صفرا میشود.
مصرف بیش از حد کاسنی باعث ترش کردن معده نیز میشود.
گیاه کاسنی دارای عوارض محدودی است که موجب درماتیت و حساسیت پوستی میشود. مصرف کاسنی برای افرادی که دارای نارساییهای کلیه بوده یا سنگ کلیه دارند، توصیه نمیشود. لازم به ذکر است کاسنی دارای مقدار زیادی ویتامین A است و با نیکوتین داخل سیگار تداخل پیدا میکند، لذا افرادی سیگاری در زمان خوردن کاسنی باید از کشیدن سیگار خودداری کنند.
در نهایت، افرادی که به گرده ابروسیا یا غان آلرژی دارند باید از کاسنی اجتناب کنند، زیرا ممکن است واکنش های مشابهی را ایجاد کند.
همچنین این گیاه برای اشخاصی که مبتلا به سرفه هستند، مضر است.
تخم کاسنی بدمزه و قی آور است.
روش مصرف
نصف لیوان عرق کاسنی را بعد از هر وعدهی غذایی با نصف لیوان آب میل کنید.
هشدار!
این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
تصاویر گیاه کاسنی
امتیاز کاربران:
( رأی)